9/26/2012

Brukselka z sosem

Brukselka jest świetnym warzywem :)
W brew pozorom można z niej zrobić
parę fajnych dań :)

Oto jedno z nich.
Genialne na delikatny posiłek (np na kolację).

BRUUUUKSELKA ! ! !

Tak, łatwo zdać sobie sprawę, że ją uwielbiam :)

Składniki :
~ 1kg brukselki

        sos:
 ~ dwie łyżki masła
 ~ dwie płaskie łyżki mąki pszennej
 ~szklanka mleka 1,5 %
 ~ sól, pieprz
 ~ gałka muszkatołowa

Przyrządzenie:

Brukselkę dokładnie obrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie. Trzeba przy tym uważać by nie gotować za długo. Jakieś 15 minut na średnim ogniu.


Sos: Z mąki i masła sporządzić zasmażkę (usmażyć mąkę w gorącym tłuszczu, aż do uzyskania konkretnego koloru), następnie dodać mleko i gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem i gałką według uznania. Odstawić na chwilę.







Brukselkę wymieszać z sosem i dusić jeszcze przez
parę minut.
Przy podawaniu można posypać całość ulubionym serem.




Przekonałam do niej nawet mojego młodszego brata :)
a to jest sukces! :) 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię brukselkę. Robię ją w 3 wariantach: z bułką tartą, gotowaną w mleku i smażoną z boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń