9/17/2012

Kruche ciasteczka z owocami

Idąc śladem słodkości poszłam za ciosem i kolejne kruche, a co ! :)













Tym razem wykorzystałąm
inne dary natury, które wygrałam,
a dokładnie same dojrzały przy
moim domku,
przede wszystkim jabłonki :)

Najlepsze w posiadaniu własnych drzewek i krzewów owocowych
(jak i warzyw) jest świadomość,
że są wolne od oprysków.
Chemii duże NIE! :p

Z mojeg ogrodu mogę również pochwalić się śliwami czy gruszami :)




Wszystkie teraz są soczyste i słodziutkie, grzechem byłoby nie skorzystać :) :)


Te ciasteczka zawierają same owoce w sobie,
 z ciasta zrobiona została kopertka.
Składniki:
 Ciasto jest takie samo jak na poprzednie ciasteczka,
 ale przypominam:
~150g miękkiej margaryny
~200g cukru
~2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
~1 jajko z lodówki
~1 żółtko
~300g mąki pszennej
~0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 ~2 łyżki śmietany 18%



dodatkowo:
~ 200g śliwek
~ 200g gruszek
~ 200g jabłek
~ łyżkę soku z cytryny

Wykonanie:
Margaryne wcześniej pokrojoną w kostkę
ucieramy z cukrem, następnie dodajemy cukier
wanilinowy, jajko i żółtko i mieszamy.
Dodajemy na koniec mąkę z proszkiem
do pieczenia i śmietanę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.



Owoce myjemy, jabłka i gruszki obieramy ze skórki. Ze wszystkich owoców usuwamy pestki i kroimy   w kostkę. Wszystkie owoce kropimy sokiem           z cytryny.
 można dodać 50-60g cukru pudru (ja nie dodałam bo moje owoce są dość słodkie)

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy i poszczególne kawałki ciasta rozwałkowujemy i kroimy nożem w kwadraty mniej więcej o wielkości  8 x 8 cm. 

Owoce układamy na środek kwadratui sklajamy cztery rogi :)                                                                                                                                                                                                               Blachę smarujemy dokładnie margaryną i obsypujemy mąką.                                                                                                                                   Następnie każdą kopertkę z owocami   układamy na blachę.
Wstawiamy blachę do delikatnie nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni(najlepiej z termoobiegeim). 

Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz