niedziela, 23 września 2012

Naleśniki ze świeżym szpinakiem


Idąc za ciosem naleśniki tym razem nie słodziutkie a wprost przeciwnie.
Naleśniki ze szpinakiem są świetne na lekki obiad :)





Składniki:
    ciasto:
~ 200g  mąki pszennej
~ 400 ml mleka
~ 2 jaja
~ szczypta soli
~ 125 ml oleju

    nadzienie:
~ 150g swierzego szpinaku
~ 2 ząbki czosnku
~ 50ml śmietany 18%
    lub jogurtu naturalnego
~ szczypta soli i pieprzu
~ łyżka oleju lub oliwy z oliwek

~ parę łyżek startego parmezanu

Wykonanie:

Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera i usmażyć tak jak ciasto w poprzednim przepisie.

Nadzienie:

Szpinak opłukać pod wodą, wysuszyć. Olej wlać na patelnie i nagrzeć, dodać bardzo drobno posiekany czosnek i podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć, aż zmiekknie szpinak, zalać śmietaną (trzeba uważać aby się nie zważyła, można dodać łyżkę wody do śmietany, żeby tego uniknąć). Doprawić solą i pieprzem, ew. jeszcze świeżą bazylią.

Każdy placek posmarować dwoma łyżkami nadzienia posypać parmezanem (może też być inny ser) złożyć w trójkąt i podgrzewać na patelni bez dodatku tłuszczu).

3 komentarze:

  1. Zdjęcia w dziennym świetle faktycznie bardzo ładne :) I przepis, aż jestem głodna :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze światłem faktycznie jest różnie :) tu akurat się udało :) jedzonko również- polecam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie naleśniki! Zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń