poniedziałek, 1 października 2012

Fasolka szparagowa w pomidorach

:)
zaczął się pażdziernik, a z nim ostatni rok
mojego uczęszczania na Politechnikę,

Znowu zaczął liczyć się bardziej czas
niż w wakacje.

Dlatego prezentuje szybki i przepyszny posiłek :)
Szczególnie dla osób dbających o linie.

Podaję składniki:
~ 400g fasolki szparagowej (żółtej/zielonej)
~ łyżka masła
~ pomidor średniej wielkości
~ mała cebula
~ duży ząbek czosnku lub dwa małe
~ 3 łyżki śmietany 18%
~przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka)











Wykonanie:             
Fasolkę umyć i odciąć końcówki,
Następnie ugotować w delikatnie osolonej wodzie.
Pilnując, aby się nie rozgotowała.

W tym czasie na maśle lub lepiej na oliwie z oliwek
usmażyć cebulę i drobniutko posiekany czosnek
lub przeciśnięty przez praskę.
Przed smażeniem posolić cebulę aby nie była twarda.

Pomidora zalać v wrzącą wodą
i obrać ze skórki. Posiekać go drobno i wrzucić na patelnie.

Pod przykryciem dusić parę minut aż pomidor zmięknnie.
Następnie zdjąć pokrywkę aby odparowała woda
a sos zgęstniał.
Dodać śmietanę ( uważać, alby się nie zważyła).

Wersja laight- bez śmietany, ale równie dobrze smakuje.

Wymieszać fasolkę z sosem i smażyć jeszczę chwilkę.
Dodać sól, pieprz, oregano i ostrą paprykę, ponieważ pyszna jest na ostro. :)



jest świetna
jako samodzielny posiłek
lub jako dodatek do mięs :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz