poniedziałek, 8 października 2012

Smażone ziemniaki w mlecznej pierzynce

Na zewnątrz coraz chłodniejsze dni,
dlatego spędzamy coraz więcej czasu
w domku. Chociaż, gdy słoneczko przedrze
się przez deszczowe chmury warto wyjść
z murów zachwycać się świetnymi kolorkami
liści na drzewach :) :)










hhh.. tak, uwielbiam kolory jesieni :)

Dzisiaj prezentuje ziemniaczki smażone ( chociaż bardziej są pieczone) na patelni.
Pierwszy raz je robiłąm i muszę powiedzieć, że smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył :)

Składniki:
~ 2 duże ziemniaki
~ 0.5 średniej cebuli
~ 250 ml mleka lub śmietany
~ 2 łyżki oliwy z oliwek
~ przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra, oregano)


Sos:
~ mała papryka czerwona
~ 0.5 średniej cebuli
~ 1 średni pomidor
~ przyprawy ( sól, bazylia, oregano, pieprz)
~ łyżka oliwy z oliwek



                                         
Wykonanie:    
Ziemniaki obrać, ugotować, ale należy uważać by nie przegotować ich,
powinny być delikatnie twarde, Następnie wyjąć z wody i ułożyć plastrami na patelni










Cebulę usmażyć na oliwie następnie zdjąć a na jej miejsce ułożyć ziemniaki
przyrawić je i usmażyć delikatnie z dwóch stron.
Na nie nałożyć usmażoną celulę i zalać mlekiem.
Nie ruszając, przewracając,itd. gotować je ok pół godz,
aż nie będzie mleka, tylko powstanie z nigo pierzynka.








W międzyczsie zrobić sosik, choć on nie jest konieczny.

W niewielkim naczyniu usmażyć na oliwie cebulę
i dodać obranego ze skórki pomidora,
gdy on zmięknie dodać pokrojoną w kostkę paprykę
 i smażyć aż woda z pomidora odparuje.
Dodać przyprawy i gotowe :)








Gdy ziemniaczki połączą się z mlekiem w coś rodzaju placka
Zdejmujemy na talerz i na górę kładziemy sos :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz