piątek, 16 stycznia 2015

Guacamole




Guacamole, 
inaczej pasta z awokado,
podstawa wielu przekąsek, jako dipu,
można na nim oprzeć sos jako dodatek do dań




  

Składniki:

~dojrzałe awocado,
~ząbek czosnku, 
~sok z połowy cytryny,
~łyżka oliwy,
~szczypta soli, pieprzu
~opcjonalnie można użyć:
 papryczkę chili/
świeżą kolendrę/imbiru.


Wykonanie:
Najważniejsze w guacamole jest oczywiście awokado,
musi być dojrzałe, przy zakupie należy sprawdzić cz jest miękkie :)
Ze skórki wyjąć miąższ  i od razu skropić sokiem z cytryny, ponieważ awokado potrafi ściemnieć bardzo szybko i stracić świeży wygląd. W miseczce za pomocą widelca rozgnieść je, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (dodatkowo można czosnek posolić i rozetrzeć za pomocą noża)
doprawić oliwą, solą i pieprzem.





3 komentarze:

  1. Jest przepyszne, często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Guacamole bardzo lubię, jednak najbardziej lubię awokado jedzone łyżeczką wprost ze skórki ;)

    OdpowiedzUsuń