piątek, 9 stycznia 2015

Lasagne z warzywami


Mój powrót do życia zaczynam od Lasagne jest z warzywami jak w nazwie, lecz ze względu na wcześniej wymieniony powód musiałam wkomponować tam mięcho :)





składniki:
~makaron lasagne, ok 6-8 płatów,
~30 dag mięsa mielonego wołowego lub      wieprzowego,
~średnia cebula,
~4-5 ząbków czosnku,~
~puszka pomidorów rozdrobnionych/całych,
~dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
~pół czerwonej papryki,
~średnia cukinia,
~2 marchewki,
~10 dag startego sera żółtego,
~15 dag pieczarek,
~papryczka chilii,
~200ml bulionu warzywnego,
~4 łyżki oliwy,
~przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, 
                 słodka i ostra papryka                    

Wykonanie: na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, dodać do niego pokrojony w dość grubą kostkę cebulę, zeszklić. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i również wrzucić na patelnie.  Dodać pieczarki i papryki aż będą miękkie. Następnie zalać pomidorami i koncentratem wymieszanym w ciepłym bulionem. Jeżeli ktoś ma podobne preferencję, na osobnej patelni bez tłuszczu (ponieważ wieprzowina ma sporo w sobie tłuszczu, chyba, że jest do chuda wołowina- wtedy usmażyć na łyżce oleju) i wymieszać z sosem. Chociaż mięsko wg mnie jest tutaj zbędne. Przyprawić dodając po łyżeczce oregano, bazylii, papryk w proszku, posolić i popieprzyć. Na oddzielnej patelni, chyba, że posiadacie grill elektryczny, na oliwie podsmażyć na większym ogniu pokrojoną w plastry cukinię opruszoną pieprzem.





Układamy w naczyniu żaroodpornym

I tak kolejno na spód układamy sosik, ze względu na to, że wcześniej nie podgotowuje makaronu sos ma być wszędzie aby płaty nie były twarde.









Na sosik surowy makaron















 Na płaty sosik :)














Na sosik cukinie

A na cukinie zaskakująco sos :)









I powtórzyć zabieg


Niestety nie przewidziałam, że może być u mnie za małe naczynie i ledwo się zmieściło :)


Tak zrobioną lasagne przykrywamy folią aluminiową lub górną częścią naczynia, żeby danie zbyt dużo wody nie utraciło i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok 30 min. Po tym czasie sprawdzamy szpikujcem czy aby na pewno makaron się "dogotował" i posypujemy małą ilością sera żółtego, nie polecam mozzarelli ponieważ lasagne i tak jest dość płynna, nie przykrywać, i wstawić na ost 10 minut.


I gotowe, szpatułką kroimy na części i wyjmujemy na talerzyk, Nie mam zdjęcia porcji, ale proszę uwierzyć było dobre :)


Tak naprawdę można użyć dowolnych warzyw, można z niektórych zrezygnować, albo zamienić na brokuły, cukinie na bakłażana. Wedle własnych upodobań. Myślę, że z samymi pieczarkami byłaby również smaczna. Przygotowanie ze wszystkimi wymienionymi składnikami jest dość czasochłonna ale myślę, że warto,
Chociaż, lepsza byłą odgrzewana na drugi dzień :p :)

Smacznego :) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz