1/19/2015

Nachosy domowe

 Coś dla osób, które potrzebują zdrowej przekąski 
do filmu, prostej w wykonaniu :) 

Składniki:
~80g mąki kukurydzianej,
~60g mąki pełnoziarnistej, 
~70/80 ml gorącej wody,
~dowolne przyprawy (ostra papryka, słodka, chili, sól, pieprz)- ok łyżeczki każdej



Wykonanie:
mąki i przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą, (ja wcześniej słodką paprykę uprażyłam bez tłuszczu na patelni, chwilkę, jeżeli się przypali robi się gorzka
i niszczy przekąskę)
Dodać wodę i sumiennie zagnieść ciasto.

Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować cieniutko na grubość ok 1mm.

Pokroić ciasto nożem w grube paski a z nich wyciąć trójkąty.
Wyłożyć na papier do pieczenia, bez tłuszczu , włożyć do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika piec nie dłużej niż 10 min. można zrobić to również na patelni teflonowej, przekręcając po 2-3 minutach na drugą stronę.



 Najlepiej smakują z wykonanym przez siebie Guacamole
Ze względu na pikantność, dip łagodzi ostry smak :)









4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. polecam jako zdrową przekąskę ;)

      Usuń
  2. zapisuję, jako do zrobienia jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, skopiuję chyba w weekend i zjem wszystkie! Film już mam:)

    OdpowiedzUsuń