niedziela, 11 stycznia 2015

Śledzie po cygańsku



Dzisiaj pokażę jak robię śledzie po cygańsku, oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodała :)




 Składniki:
~5-6 słonych płatów śledziowych,
~pół opakowania pasty pomidorowej lub 3/4 słoiczka koncentratu wymieszanego z 0,5 szklanki wody/bulionu,
~5-6 pieczarek,
~6 średnich ogórków konserwowych,
~papryczkę chili,
~2 łyżeczki miodu,
~łyżeczka octu spirytusowego,
~łyżka oleju rzepakowego,
~pieprz, papryka słodka, pół kostki rosołowej,
  łyżeczkę oregano


Wykonanie:
Jeżeli śledzie są słone, należy je moczyć w zależności od stopnia zasolenia, standardowo ok. 2-3 godz, ale można kupić już gotowe-wymoczone :)


W tym czasie można przyrządzić sos :)
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną na średnią kostkę cebulę, szklimy, dodajemy posiekaną papryczkę chili (jeżeli ktoś nie przepada za pikantnością można drobno pokroić zwykłą paprykę lub paprykę konserwową), podsmażamy. Kolejno wlewamy pastę pomidorową, kostką rosołową i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy palnik. Dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki (chyba, że są malutkie), pieczarki obieramy i blanszujemy (kroimy w dużą kostkę, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 5min lub zostawiamy na min. palniku na 3 min), dodajemy. Na końcu doprawiamy, jak jeszcze jest sos gorący, miodem kolejno papryką, pieprzem i oregano, łyżeczkę octu. Nie solimy, ponieważ na koniec do letniego sosu dokładamy pokrojone w 3-4cm paski wciąż słonawe śledziki. Mieszamy i pozostawiamy na parę godz aby smaki się połączyły. :) :)




6 komentarzy:

  1. Ja za sledzikami nie przepadam ale mojej mamie podesle przepis :D ona kocha haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będą smakować :)

      Usuń
  2. Takie śledziki muszą być przepyszne :) mam nadzieje, że kiedyś wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiało, przy braku czasu z lodówki- wyjąć i zajadać :)

      Usuń