poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sos czosnkowy


Sos czosnkowy, podstawa do wielu dodatków, sałatek,
do mięs, albo jako dip.


Każdy powinien mieć wiedzę jak go zrobić :)
Ze względu na fakt, że próbuje wiele rzeczy odchudzić także ten sos w wersji fit :)


Składniki:
~3 ząbki czosnku,
~150 ml jogurtu naturalnego,
~50 ml majonezu light,
~łyżeczka koperku, najlepiej świeżego,
~szczypta soli i białego pieprzu (może być czarny)

Wykonanie: 
Czosnek bardzo drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę, 
następnie solimy i przecieramy jeszcze nożem, wtedy czosnek puszcza sok 
bo sól działa na czosnek jak tarka. I mieszamy z resztą składników.

Majonezu oczywiście można nie dodawać, a zamiast niego dodać tylko jogurt naturalny z tym, że gęsty. Ze zwykłym sos łapie bardzo szybko wodę i jest rzadki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz