1/21/2015

Zupa krem z porów

zupki uwielbiam, szczególnie latem.
są szybkie, z reguły lekkie :)
a kremowa struktura najbardziej podpasowała 






     Składniki:
    ~1,5l bulionu drobiowego,
    ~2 średnie pory (bielsze części),
    ~średnia cebula,
    ~większa marchew,
    ~średnia marchew,
    ~sól, pieprz i szczypta gałki                    muszkatołowej,
    ~łyżka oleju,
    ~dwie łyżki jogurtu naturalnego.

Wykonanie:
Bulion, np z kostki zagotowujemy, dodajemy marchew pokrojoną w plastry.
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę z porem, gdy złagodnieje wrzucamy wszystko
do garnka i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę ziemniaki.
Gdy w ziemniaki będą miękkie traktujemy zupę blenderem.
Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy jogurt zmieszany z 2-3 łyżkami wody.
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki



Jako dodatek do zupy można pokroić kromkę chleba w kostkę
i "wysuszyć" na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu :)




9 komentarzy:

  1. uwielbiam zupy kremy, a ta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup - kremów. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, bardzo lubię zupy-kremy. Jednak zamieniłabym bulion z kostki rosołowej na prawdziwy, domowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że jest lepszy ;)
      ale na ugotowanie zupki miałam 20 minut :) muszę zacząć robić domowy i zrozić :)

      Usuń
  4. Uwielbiam zupy :) Zupa krem musi być boska :) Ps. dziękuję za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupy bardzo lubię, z pora także, zwłaszcza w postaci kremu, ale zawsze robię na bulionie warzywnym. Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń