czwartek, 12 lutego 2015

Grzanki z jajkiem i warzywami


 Chociaż u mojego narzeczonego przyjęły miano "śmietnik" -nie bez powodu. 
To mój sposób na "czyszczenie lodówki" jeszcze za czasów studenckich
zwłaszcza przed powrotem do domu.
Świetny sposób na czerstwy chleb- taki najlepiej się sprawdza, 
kawałek kiełbasy i pół ogórka,
Od tego czasu ewaluowało, ale założenie ciągle to samo :)





Składniki:
~2-3 kromki czerstwego chlebka/bułki
~jajko 1-2
~łyżeczka masła
~pół cebuli
~papryczka ostra
~dowolne warzywa
~sól, pieprz


Wykonanie:
Potrzebujemy dwie patelnie,
Na jednej smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę, może być razem z wędlinką dowolną i papryczką.
Na drugiej robimy na małym ogniu grzanki na masełku (chlebek kroimy w kostkę).

W tym momencie szykujemy dowolne warzywa: pomidora, ogórka- świeżego czy konserwowego, paprykę, itd.

Gdy grzanki będą gotowe, łączymy z cebulką i wbijamy jajko,
utrzymujemy na patelni do zcięcia jajka.
Po wyłączeniu kuchenki wrzucamy warzywa i mieszamy aby zagrzać troszkę, ale żeby nie straciły swojego świeżego smaku.


Ja tym razem zamiast wymieszać warzywa z grzankami
zrobiłam sałatkę z dodatkiem mieszanki sałat.
Wersja do wyboru.





5 komentarzy:

  1. widze, ze nie tylko ja 'sprzatam lodowke!' - bede z pewnoscia czesciej zagladac ;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zutylizowanie nadmiaru chleba :) Bardzo fajnie to się prezentuje :) I ta sałatka bardzo mi się podoba i ją bym chyba zjadła w pierwszej kolejności :P

    OdpowiedzUsuń