środa, 4 lutego 2015

Indyjski kurczak curry


Potrawa bardzo aromatyczna
przeróżne zapachy można kroić w powietrzu,
ostry smak miesza się z kwaśnym i słodkim.

Kuchnia indyjska- mimo, że rzadko pojawia sie u mnie w domu- dania znikaja w mgnieniu oka :)
Składniki:
~jedna pierś z kurczaka (300g)
~puszka pomidorów/ przecier
~ok 120g mleka kokosowego (z puszki lub przepisu)
~3 ząbki czosnku
~jedna ostra papryczka
~ok 3cm startego imbiru
~3 łyżeczki przyprawy curry
~średnia cebula
~po jednej łyżeczce kurkumy, kardamonu
~łyżeczka ziaren kolendry, kozieradki, pieprzu
~natka pietruszki
~100g ryżu
~łyżka masła
~sok z połowy limonki



Wykonanie:
Na klarowanym maśle (gdy masło rozpuści się należy zebrać piankę z góry)
podsmażyć drobno posiekany czosnek,starty na tarce imbir oraz papryczkę (ja użyłam Habanero- należy pamiętać, że są sporo ostrzejsze od chili) oraz cebulę- lekko posolić, następnie dodać curry, kurkumę i kardamon.
Podsmażyć na bardzo małym ogniu i dodać do nich pokrojonego w kostkę kurczaka, po dwóch minutach wlać pół szklanki wody oraz sok z limonki, gotować aż sos się zredukuje, pozostałe przyprawy potraktować moździerzem i również dodać.
Należy gotować jeszcze przez  parę minut uprzednio dodając pomidory (jeżeli były w puszce należy poczekać aż się rozgotują, jeżeli przecier- aż się lekko zredukuje sos) Końcowym etapem jest dodanie mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem naturalnym) i posypać świeżą natką pietruszki

Podawać z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie


Dzięki tej papryczce potrawa jest dość ostra, dla osób, które nie lubią aż tak pikantnych smakow wystarczy papryczka chili bez pestek. Jednak dzięki słodkiemu mleczu kokosowemu i pietruszce smak jest łagodzony.

Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają. Polecam :)


5 komentarzy:

  1. Pyszne danie, pełne smaków i aromatów :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak, curry.. czegóż chcieć więcej od życia :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania :D spróbuj też curry z dodatkiem masła z nerkowców- pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością następnym razem użyję, dzięki za podpowiedź! :)

      Usuń