2/17/2015

Jajka po benedyktyńsku

Pyszne śniadanko, dla zorganizowanych

Dla zorganizowanych dlatego, że  aby całość była ciepła należy wykonywać 3 rzeczy na raz :)

A mianowicie:
bułka-- jajko-- sos

Składniki (dla 1 os):
~jedna bułka pełnoziarnista
~plaster szynki/ chudego boczku
~1 jajko
~łyżeczka octu
 ~sól, 
sos holenderski:                                                     
~łyżka masła
~jajko
~ łyżeczka soku z cytryny
~sól, pieprz       


Wykonanie:
Na patelni, bez dodatku tłuszczu układamy boczek i podsmażamy z dwóch stron, wstawiamy 
wodę w wyższym, małym garnku do przygotowania jajka w koszulce,
W oddzielnym garnku wstawiamy wodę do przygotowania kąpieli wodnej dla sosu.

Gdy boczek będzie podsmażony, przesuwamy go na brzeg patelni a na jego miejsce 
wkładamy przekrojoną bułkę aby przypiekła się.

W garnku dla jajka w koszulce woda wrze wlewamy ocet, dodajemy szczyptę soli
i łyżką robimy mały wir. W jak najmniejszej odległości od wody wbijamy jajko, zmniejszamy ogień,
gotujemy ok 2,5 min. Podczas gotowania lekko odrywamy jajko od dna.

gdy w drugim garnku woda wrze szykujemy metalową miskę do kąpieli, którą umiejscawiamy
nad wrzątkiem- do niej dodajemy, żółtko, sok z cytryny-mieszamy, następnie po łyżeczce rozpuszczone klarowane masło (gdy się masło rozpuści zdejmujemy białą piankę), 
i intensywnie mieszamy. Solimy i pieprzymy.
Im więcej dodamy masła tym sos będzie gęstszy.
Należy tutaj uważać na temperaturę by z sosu nie zrobić jajecznicy :)

Na talerz wykładamy kolejno:
bułkę, na nią usmażony boczek/ szynkę, następnie jajko w koszulce (wyciągnięte łyżką cedzakową)
i polewamy wszystko sosem :)


Dla mnie osobiście sos jest zbędny, gdyż wystarczy mi samo rozlane żółtko z jajka w koszulce


7 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie, ileż razy miałam na takie jajeczko ochotę ale nigdy nie miałam odwagi go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować, wcale nie jest to takie trudne jak się może wydawać :)

      Usuń
  2. wygląda bajecznie - początkowo myślałam że to lody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować tak przygotować jajko, bo często jadam na gorącym toście jajko sadzone na szynce

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie jajka po benedyktyńsku pozostają wyzwaniem, które wciąż czeka na realizację. Twoje wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń