2/09/2015

Jajko zapieczone w bułce

Super śniadanko!
Z powodzeniem można wykorzystać wczorajszą bułkę :)

Składniki:
~jedna bułka (u mnie ze słonecznikiem)
~jajko
~2 plasterki szynki/chudego boczku
~parę gram sera dowolnego
~malutka cebulka
~pół chili
~sól, pieprz



Wykonanie:
Bułkę przekroić u samej jej góry i wyjąć miękki środek.
Na patelni podsmażyć szynkę z cebulką i papryką a następnie wyłożyć na dół bułki, położyć plaster sera (u mnie brie)
wbić jajko posolić i popieprzyć.
Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok 12-15 min.
Tak, aby żółtko wciąż było płynne.

Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę parmezanu na górę ;)


 Można jeść samą bułkę, 
ja dodatkowo podaję ją z sałatką z rukoli, papryki, cebulki i pomidorka.

Po przekrojeniu żółtko powinno się rozlać tworząc sos.


10 komentarzy:

  1. smakowity pomysł na jajka, wykorzystam....

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na wczorajsza bułkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powinnam była tu zaglądać przed śniadaniem ;) Wygląda wspaniale, a smakuje zapewne jeszcze lepiej. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, swietne na weekendowe śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie takie dania ;) wyglada rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłam się, mam już śniadanie na jutro. Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, też lubię, a już dawno nie było! Dzięki za przypomnienie pomysłu na fajne śniadanko czy kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł! Wykorzystam w najbliższym czasie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdyby nie to, że zaraz idziemy na wesele, brałabym się za szykowanie takiej kolacji:) mniam!

    OdpowiedzUsuń