2/27/2015

makaron penne z rukolą, mascarpone i pomidorami

Szybkie, zdrowe -przymykamy oko na mascarpone ;)- i aromatyczne 

Składniki (1 porcja):
~100 g makaronu penne (pełnoziarnisty)
~łyżka oliwy
~2 ząbki czosnku
~5-6 pomidorków koktajlowych
~3-4 pomidory suszone
~100 ml wytrawnego białego wina
~ spora łyżka mascarpone
~garść rukoli
~sól, pieprz świeżo mielony


Wykonanie:
Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i odcedzamy.
W tym czasie smażymy na oliwie drobniutko posiekany czosnek -solimy.
Dodajemy pokrojone pomidory suszone, następnie dorzucamy pomidorki koktajlowe 
przekrojone na pół i smażymy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż sos się zredukuje.
Wrzucamy makaron i mieszamy z sosem i większością rukoli. 

Wykładamy na talerz, pieprzymy całość (lub jak kto woli przyprawiamy pieprzem ;p)
można dodać resztę rukoli na górę


8 komentarzy:

  1. Jak rukola to ja się pisze od razu, mniam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne zestawienie smaków. Uwielbiam dania makaronowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczne wydanie makaronu z pysznym dodatkami :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe i smaczne, a do tego pyszne. Nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie. Fajny akcent to dodanie rukoli :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makarony pod każdą postacią (może oprócz spagetti carbonara), a w rukoli ostatnio się zakochałam! Pięknie wygląda i na pewno sprawdzę jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń