2/18/2015

Panna cotta z mascarpone i malinami

Troszkę zmieniona wersja włoskiego deseru.
Chociaż wersji jest sporo

Składniki (na 3 porcje):
~200ml mleka
~150g mascarpone
~150g jogurtu naturalnego gęstego
~4 łyżeczki żelatyny
~100 ml wrzątku
~cukier wanilinowy
~szczypta cynamonu
~2 łyżeczki brązowego cukru
~garść malin +duża truskawka
~6-7 suszonych żurawin


Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, dosypać cukry i cynamon
podgrzewać do rozpuszczenia,
W tym samym czasie rozpuścić żelatynę we wrzątku. 
Poczekać aż ostygną, należy jednak uważać by żelatyna nie stężała!
Do mleka dodać pokrojoną w kosteczkę  żurawinę, żelatynę, jogurt oraz mascarpone- intensywnie mieszając do uzyskania aksamitnej masy

Przelać do miseczek i włożyć do lodówki aż stężeje całość.

Polać przetartymi owocami i ozdobić miętą :)


zamiast owoców można polać karmelem lub każdym innym dowolnym sosem


4 komentarze:

  1. Uwielbiam Pana cottę - Twoja wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z moich ulubionych deserów, ale wersji z mascarpone jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ładna! Taka delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. Uwielbiam mascarpone więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń