poniedziałek, 16 lutego 2015

Pasta z wędzonej makreli


Pasta, często w niej rybką jest tuńczyk
tym razem pyszna makrelka wędzona



Do Makreli mam wielki sentyment 
ponieważ na studiach koledzy nazywali mnie Makrelka :p
miejmy nadzieje, że nie kierowali się zapachem :) :)


Składniki (na większą miskę):
~mała makrela wędzona
~średnia cebulka
~pół puszki kukurydzy
~2 jajka
~pół twarogu półtłustego
~pół papryki czerwonej
~pół papryczki chili
~świeża natka pietruszki
~5 łyżek przecieru pomidorowego (niekoniecznie)
~5 łyżek jogurtu naturalnego
~ew. łyżka majonezu
~łyżka musztardy ostrej
~sól, pieprz,



 Wykonanie:
makrele dokładnie obieramy z ości, dzielimy w rękach na małe kawałki
-wrzucamy do miseczki a za nią posiekaną bardzo drobniutko cebulę i papryki,
chili baaardzo drobniutko, następnie w rękach rozgnieciony twaróg i ugotowane i pokrojone na twardo jajka. 
Można dodać posiekaną natkę pietruszki

Mieszamy razem z sosem (połączony przecier, jogurt, majonez, musztarda, sól i pieprz)


Pasta najlepiej smakuje po przeleżeniu w lodówce paru godz :)


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam pastę z makreli, ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę spróbować, sporo białka, mało tłuszczu :)

      Usuń
  2. Pasta z wędzonej makreli bardzo często pojawia się u mnie w domu, lecz w trochę innej wersji. Chętnie spróbuję Twojego pomysłu na jej przygotowanie, bo zapowiada się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pastę z makreli i zwykle od jej zrobienia odrzuca mnie sama myśl o wybieraniu tych malutkich ości:) Twoja wersja na bogato bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. o, pasta na bogato! ja zwykle ograniczam się do makreli, jogurtu, czosnku, cebuli i koperku. Ale chyba się skuszę na Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam makrele, a pasta Twoja to bajka na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, dawno takiej nie jadłam, chyba sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobają mi się składniki tej pasty.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie. szukałam fajnych dodatków do chleba. Spróbuję:).

    OdpowiedzUsuń