2/26/2015

Pizza z białym sosem, pomidorkami i rukolą

Znowu pizza, czyli:

KOCHAM-LUBIĘ-SZANUJĘ  :)
tym razem nie z czerwonym sosikiem a na biało

Składniki (2-3 porcję):
na ciasto:                                                               
~1 szkl. mąki pszennej,
~1 szkl. mąki razowej/pełnoziarnistej,
~20-25 g drożdży~
150ml ciepłej wody,
~pół łyżeczki soli
przepis również: tutaj  
sos biały:                                                                  
~150 ml śmietany 18%/jogurtu naturalnego gęstego
~3 ząbki czosnku
~sól, pieprz, 
~po pół łyżeczki: oregano+bazylia
na pizze:                                                                    
~kulka mozzarelli
~6-8 pomidorków koktajlowych
~3-4 pomidory suszone
~garść rukoli
~parę płatów parmezanu
~zmielony pieprz
~oregano


Wykonanie:
Wymieszać mąki z solą, następnie w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże dodać do mąki, dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia min na 0,5h, najlepiej na całą.
Biały Sosik: Czosnek siekamy bardzo drobno, łączymy ze śmietaną i przyprawami.
Ciasto rozciągamy na ok 2-3 mm, układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia,
Ciasto smarujemy białym sosem, na to kolejno pokrojoną w plastry mozzarelle, pomidorki przekrojone na ćwiartki, pomidory suszone pokrojone w plasterki
i wkładamy do piekarnika na 20 minut rozgrzanego na max stopni, po 10 minutach zmniejszyć do 180 stopni.

Wyjmujemy pizze posypujemy świeżą rukolą i płatami parmezanu.



Polanie tej pizzy sosem pomidorowym  nie ma sensu, można podkreślić smak poprzez pokropienie oliwą

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię biały sos do pizzy , jest wtedy taka lekka i aromatyczna mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna pizza. Z takim sosem to jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna pizza, do tego bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń