wtorek, 3 lutego 2015

Spaghetti z pesto






Ja można zauważyć kuchnia włoska u mnie góruje :)
 Jest lekka, pyszna i kolorowa
Ostatnio królował makaron z pesto bazyliowo-rukolowy :)




Składniki:
~20 dag makaronu spaghetti z mąki durum,
~ok 5dag startego parmezanu,
~5 pomidorków koktajlowych,
 Pesto:                                                                             
~Garść świeżej bazylii i rukoli,
~6-7 orzechów nerkowca,
~6-7 migdałów,
~spora łyżka oliwy,
~sól, świeżo starty pieprz. 







  Wykonanie:
Makaron gotujemy w posolonej wodzie.
Pesto:                                                                                                                     
do miksera wkładamy umytą bazylię, rukolę, orzechy, polać oliwą.
Zmielić do momentu jak na w/w obrazku, doprawić solą i pieprzem :)

Makaron odcedzić, odczekać chwilę aż przestanie być bardzo gorący (ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury pesto stanie się gorzkie.
Wymieszać pesto z makaronem i porojonymi na pół pomidorkami. 
Na talerzu posypać parmezanem lub grana padano.


 Proste i aromatyczne ;)





3 komentarze:

  1. Makaron z pesto mniammm mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti z bazyliowym pesto - pyszne, a z dodatkiem rukoli jeszcze nie próbowałam, ale pewnie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i będzie jak znalazł na nasz jutrzejszy obiad :) Akurat mam słoiczek pesto do wykorzystania :))

    OdpowiedzUsuń