2/13/2015

Spaghetti z warzywami

Zdrowsza wersja  z makaronem spaghetti w roli głównej
Bardzo prosta, nawet mojemu przyszłemu mężowi smakowała
chociaż tak jak wspominałam już wcześniej jego ulubiony deser to schabowy ;)


Składniki (dla 2 osób):
~ makaron ok 160-180g
(mąka durum lub pełnoziarnista)
~ Większa marchew
~3/4 papryki czerwonej
~jasne część średniego pora
~ 2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz
~łyżka oliwy z oliwek
~100ml bulionu warzywnego


  Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek (mm.. uwielbiam ten zapach :))
następnie należy przeciąć pora wzdłuż na 4 części (ale tak żeby w całości się wszystko trzymało) i płuczemy dokładnie- Kroimy w plastry i dorzucamy do czosnku. Kolejnie marchew ciachamy w cienkie plastry łącznie w papryką (paprykę troszkę grubiej) i dodajemy. Solimy troszeczkę.
Chwilę (2-3 min smażymy, następnie dolewamy bulion warzywny i dusimy pod przykryciem jakieś 10 min.
Czas przygotowania warzyw trwa mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu w osolonej wodzie.

Gdy warzywka będą miękkie i popieprzone :) mieszamy z odcedzonym makaronem.
15 min i obiad gotowy :)






11 komentarzy:

  1. Widzę, że też danie bezmięsne dziś króluje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak akurat się zdarzyło przyjemnie :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne i kolorowe! U mnie dzisiaj również makaron z warzywami :)
    Pozdrawiam i zapraszam na walentynkowego posta: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, a jak smacznie, super obiadek mialaś

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam makaron mogłabym go jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania, a warzywne spaghetti robię bardzo często, najczęściej jeszcze z dodatkiem soczewicy lub ciecierzycy ;) A prawdziwej wersji mięsnej to jeszcze nie jadłam nigdy...

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie jak dla mnie !!!

    OdpowiedzUsuń