2/24/2015

Stek wołowy półkrwisty+wysmażony z kukurydzą

Coś dla prawdziwych mięsożerców!
A mianowicie SZTEJK!

Stek półkrwisty jest najczęściej przyrządzanych ze steków wołowych

Wbrew pozorom rodzai jest więcej niż 3 (krwisty, półkrwisty, wysmażony) jest ich 6:
Blue–stek bardzo krwisty
Rare-stek krwisty 
Medium rarestek średnio krwisty
Mediumstek średnio wysmażony
Medium Wellstek dobrze wysmażony
Well donestek bardzo dobrze wysmażony
więcej inf na stronie: tutaj


Początkowo miałam opory przed przyrządzaniem takiego obiadu, jednak
dobrze, że zniknęły :)

Składniki (2 porcję)
~2 kawałki polędwicy wołowej min 3 cm (po ok 250-300g)
~łyżka oleju rzepakowego
~2 kosteczki masła
sól, pieprz, płatki chili
~2 kolby kukurydzy

Wykonanie:
Ja wykonywałam dwa rodzaje steku, dla narzeczonego -wysmażony :)
mięsko wyjmujemy przynajmniej pół godz przed przyrządzaniem z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.

Układamy na rozgrzany tłuszcz, olej - i teraz ważne, nie używamy masła, ponieważ ma niską temperaturę dymienia i może zniszczyć mięcho- początkowo wysoką temp zmniejszamy po minucie i smażymy dalej. Dla steku średnio- wysmażonego 3,5-4 minuty z każdej strony dla 4 cm steka, dla wysmażonego po 5 minut. Po usmażeniu mięsko musi odpocząć parę minut aby soki nie uciekły.
Dlatego przekładamy go do innego naczynia i wkładamy jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 minutki.
Solimy i pieprzymy z dwóch stron.
Mięsa nie solimy przed smażeniem ponieważ stwardnieje podczas obróbki termiczenj.

Kukurydzę gotujemy w wodzie posłodzonej jedną łyżeczką cukru- nie solimy bo wtedy kukurydza stwardnieje- wyjmujemy i dopiero solimy do smaku- możemy również położyć troszeczkę masła na nią.


Wykładamy stek na talerz kładziemy kosteczkę masła na górę, układamy obok kukurydzę
i prószymy wszystko chili (przepis).

Mój stek należy do 3-go stopnia wysmażenia a mianowicie: średnio krwisty 
pół minutki dłużej i byłby średnio wysmażony


Mojego narzeczonego stek ma piąty stopnień wysmażenia a mianowicie: Dobrze wysmażony
Chociaż z cieńszej strony nawet bardzo dobrze wysmażony.
Dla mnie taki stek jest troszkę za mało soczysty :)


1 komentarz:

  1. Nie jestem wielką fanką stekow, a jeśli już to wysmażone

    OdpowiedzUsuń