2/25/2015

Tajska zupa krewetkowa

Ostro- cytrusowo- słodie smaki :)

Składniki (3-4 porcje):
~1 l rosołu
~papryczka chili
~ok 3 cm imbiru świeżego (ew. 1 łyżeczka suszonego)
~łyżeczka kurkumy
~150 ml mleczka kokosowego (z puszki lub z przepisu)
~sok z pół limonki
~ 7-8 krewetek królewskich
~15 krewetek koktajlowych
~puszka pomidorów pokrojonych
~2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
~mała cebula
~łyżka oleju


Wykonanie:
Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, drobniutko posiekaną papryczkę i starty imbir.
Po mniej więcej 2 minutach dodajemy kurkumę. 
Zalewamy wszystko rosołem, następnie wlewamy mleko kokosowe,sok z limonki (można również wrzucić całą skórkę i ją wyjąć przed podaniem) i pomidory. Gotować aż pomidory się całkowicie rozlecą. Na samym końcu wrzucamy większe krewetki i gotujemy przez 3 minutki, później wlewamy sos sojowy i małe krewetki gotujemy ostatnią minutę.
Wykładamy do miseczek


 Można również dodać trawę cytrynową (ja niestety nie znalazłam nigdzie).
Bardzo ciekawy smak :)


8 komentarzy:

  1. Wszystko co lubię, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam takiej zupy, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaczna tak ale i piekielnie ostra!

      Usuń
  3. Świetna... i ten kolorek, wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Już się zakochałam w tej zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zrobić bez mleka kokosowego? Czy straci swój wyjątkowy smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można myślę użyć słodkiej śmietanki, można użyć również mleka- ale wtedy już bez gotowania,
      ale radzę czymś zastąpić bo to jedyny słodki akcent w zupie ;)
      można również samemu zrobić mleko kokosowe z wiórków kokosowych-jeżeli nie masz.
      Chyba, że nie przepadasz ;)

      Usuń