3/01/2015

Buraki faszerowane serkiem

Zdrowa przystawka, 
Dla smakoszy buraków :)

Kiedyś nie mogłam przełknąć buraków
obecnie bardzo lubię słodziutkie warzywka.


Składniki (2 porcję):
~2 średnie, okrągłe buraki
~150g sereka śmietankowego/homogenizowanego naturalnego
~1/4 papryki słodkiej
~malutka cebulka
~3 listki sałaty masłowej
~szczypta: sól, pieprz, bazylia


Wykonanie:
Buraki możemy albo gotować w skórkach przez 40 minut, albo każdą z osobna  owinąć folią aluminiową, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec godzinę w 200 stopniach.
Ja osobiście wolę je piec bo są słodsze :)

Gdy buraki ostygną łyżeczką wyciągamy środek buraka i ją siekamy i wrzucamy do miseczki,
paprykę kroimy w małą kostkę, cebulę w jeszcze mniejszą, sałatę w plastry i dodajemy 
serek i przyprawiamy, mieszamy i uzupełniamy pasą buraczki.
Najlepiej smakują chwilę po zrobieniu. Gdy leżą w lodówce tracą smak.

Pozostałość masy można śmiało wykorzystać jako pastę do chlebka :) 


10 komentarzy:

  1. o, proste, szybki, smaczne !
    Że też nigdy nie wpadłam na ten pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. szczególnie ten serek pyszny :)

      Usuń
  3. Ale fajny przepis. Z chęcią wykorzystam bo lubię buraczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na wykorzystanie buraków, jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Buraczki zdecydowanie lepsze pieczone :) a połączone z tak przygotowanym serkiem - pyszota:)

    OdpowiedzUsuń