3/14/2015

Grissini z szynką parmeńską

włoska prosta przystawka
dobra na rozbiegi kolacji
a same grissini jako dodatek do zup lub przekąska do filmu  lub do spotkania prz drinku :)



Myślę, że żadnym zaskoczeniem nie jest, że kolejne
włoskie jedzonko :)
Zakochana w kuchni Italii od dania główne po desery :)

Składniki (ok. 10 szt):
grissini:                                                     
~3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
~1/4 szkl. mąki pszennej
~2 łyżki oliwy
~pół łyżeczki soli
~50 ml ciepłej wody
~15 g świeżych drożdży
~sól morska
dodatek:                                                    
~10 cieniutkich plastrów prosciutto/serrano
~serek ziołowy/naturalny
~10 piór szczypiorku
~ew. rukola


Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z suchymi składnikami
dokładnie zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia ok 40 minut.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 -1 cm i kroimy paski 3cm
Następnie z nich formujemy wałeczki. Można również robić kuleczki i je rozciągać.
Układamy na papierze do pieczenia, kropimy wodą i opruszamy solą morską.
pieczemy w piekarniku 20-25 min rozgrzanego do temp. 180 stopni

Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia i grissini gotowe, 
można również użyć mąki pszennej- moja wersja zdrowsza.
a zamiast oliwy- olej z suszonych pomidorów :)

Takie suche grissini jest świetne do zupki
lub do filmu z dodatkiem sosu


Jeżeli chcemy zrobić samodzielną przystawkę
smarujemy szynkę serkiem (możemy na to położyć rukolę)
i owijamy pałeczki :)
Możemy całość "związać" szczypiorkiem


Dla mnie sprawdza się jako samodzielny posiłek, najczęściej kolacja :)



10 komentarzy:

  1. Świetny post :P czekam na nastepny :)
    Miami
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię te paluchy, są świetne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O super, A pomysł że szczypiorkiem bardzo fajny; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeju wygląda pięknie <3 Przepis zapisuje i robie po świetach :)

    OdpowiedzUsuń