3/02/2015

H A M B U R G E R Y

Nasza nazwa: Babumbery :)
Pojęcia brak czemu :p

Trochę zdrowsza wersja.
Przede wszystkim ze względu na  bułkę, która zwykle jest bezwartościowa i kaloryczna,
 ja zrobiłam zdrowszą wersję (przepis) dodatkowo nie dodałam sosu majonezowego,
a frytki zostały upieczone w piekarniku
Jest za to pyszny kotlet wołowy, plaster boczku i sera
- nie dajmy się zwariować! :)


Składniki (2 porcję):
~dwie bułki do hamburgerów -przepis
~2 plastry szynki
~2 plastry cieniutko pokrojonego boczku
~ogórek konserwowy
~2 plastry cebuli
~2 liście dowolnej sałaty
~2 łyżki sosu chili
~6 łyżek bardzo ostrej musztardy
~30-40 dag wołowiny
~40 ml wody
~sól, pieprz
~łyżka oleju rzepakowego
~2 średnie ziemniaki/ bataty
~oliwa z oliwek, ząbek czosnku, papryka słodka

Wykonanie: 
frytki: Ziemniaki obieramy ze skórki kroimy w paski, wrzucamy do wrzątku
 i gotujemy przez ok 5 min,
 odcedzamy i obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw, czosnku.
Rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i pieczemy 15 minut w temp 180 stopni.
Można także zamiast podgotowywać ziemniaki wstawić od razu je do piekarnika
(w przyprawach) z tym że na 30 minut.

Kotlety:  Mięso mielimy dodajemy wody i wyrabiamy
- szybko przyjmuje ją, następnie dodajemy 4 łyżki musztardy,
sól i pieprz i jeszcze wyrabiamy. Można mięsem uderzać o miskę- "rzucać mięsem" :p
Następnie uformować kotlety
 -powinny być nieco większe, ponieważ z nich wyparuję jeszcze woda-
 i smażyć na rozgrzanym oleju- ok 3 min z każdej strony,
 gdy przewrócimy na drugą stroną kładziemy plaster sera by się roztopił
- u mnie szwajcar.
W tym momencie na oddzielnej patelni smażyć boczek
- bez tłuszczu-
aż do uzyskania chipsów z boczku, które odkładamy na ręcznik papierowy.
A na ich miejsce układamy na patelni przekrojoną na pół bułkę i podsmażamy
 je na wytopionym tłuszczu.


układamy kolejno: spód buki, który smarujemy musztarda,
następnie kolejno układamy sałatę,
chips z boczku, cebulę, kotlecior z serem, sos chili,
pomidor i ogórek konserwowy i góra bułki.
"zszywamy" wszystko wykałaczką, dokładamy frytki iii Próbujemy jeść :)



8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna propozycja. Zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pożywna propozycja :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne,domowe sa najlepsze. Wczoraj robiłam synom na obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe hamburgery :) Mimo tego, że bułki kupuję są pyszne, a te przygotowane od zera muszą być nieziemskie :D

    OdpowiedzUsuń