3/19/2015

Pieczarki faszerowane

Drobna przekąska,
zdrowa lub mniej- wersja do wyboru :)


Składniki (1 osoba):
~6 pieczarek
~2 plastry szynki (opcjonalnie)
~pół cebuli
~20g sera brie, 10g parmezanu
~łyżeczka oliwy
~natka pietruszki, szczypiorek
~ząbek czosnku
~sól, pieprz, chili (przepis)


Wykonanie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i delikatnie usuwamy nóżki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie
Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, smażymy 3 minuty,
Kapelusze pozostawiamy do wyschnięcia a nóżki drobno kroimy
i dorzucamy na patelnie. Smażymy razem kolejne 3 min, doprawiamy.

Pozostawiamy do ostygnięcia,
W tym czasie ucieramy parmezan a brie kroimy w kostkę. Mieszamy z farszem,
Uzupełniamy nim kapelusze
Wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni
na 15 minutek

wersja light- zamiast serów w/w można użyć mozzarellę light
lub zastąpić sery białkiem jajka :)



6 komentarzy:

  1. bardzo lubię faszerowane pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarki bardzo lubię. Świetnie wyglądają i pysznie je nadziałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają, nie tylko smaczna przystawka ale też piękna dekoracja

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczarki faszerowane robimy troszkę inaczej ale wypróbujemy też Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń