3/28/2015

Pizza bianca

pizza mniej rozpowszechniona w Polsce
a zdecydowanie powinna


Składniki (3 małe pizzy):
~1 szkl mąki pszennej
~1 szkl mąki pełnoziarnistej
~2 łyżki oliwy
~20 g świeżych drożdży
~100 ml ciepłej wody
~łyżeczka soli
~łyżeczka cukru
~sól morska
~dowolne dodatki: bazylia, pomidory,
rukola, itp.

Wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w wodzie po chwili dodajemy sól, cukier,
łyżkę oliwy  i po szklance mąki.
Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na min 40 minut.

 Dzielimy na 3 części, rozciągamy na troszkę grubsze placki
i odstawiamy na 10-15 minut

Włączamy piekarnik na 250 stopni.
Możemy ją tylko pokropić oliwą i oprószyć solą morską.
piec w rozgrzanym piekarniku 15 minut.

Po wyjęciu jest gotowa,
Ja dodatkowo po upieczeniu dodaję świeżą bazylię lub rukolę i parmezan w płatach.
Polewam oliwą :)
mmmmmmmmmmmmmm....




Można, jak pokazane jest na innej pizzy wyłożyć na oliwę pomidorki i cebulę
(piec tak samo)




Zamiast pomidorów lub samej oliwy,
smaruję sosem (z tym że to już bianca nie jest :))
i układam cieniutko pokrojoną cukinię i oprószam solą :)
Do wyboru :)


7 komentarzy:

  1. O super, coś innego. Nie znam, ale z chęcią niedługo przygotuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, takiej to ja jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie mało znana, a widać, że pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha - wczoraj mąż też robił pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa pizza i takiej jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smacznie wyglądaję te pizze :) chetnie jedną porwę :) albo chociaż malutki kawałek, tak na spróbowanie :) Pozdrawiam1

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ,ale chyba zjadłabym wszystkie sama.

    OdpowiedzUsuń