3/20/2015

Risotto z grzybami

Syte włoskie i tradycyjnie nieskomplikowane :)

Składniki (2 osoby):
~160-180g ryżu Arborio 
(z okrągłymi ziarnami)
~7-8 pieczarek
~50g suszonych borowików/podgrzybków
~natka pietruszki
~2 łyżki masła 
~200ml wina wytrawnego
~1l bulionu warzywnego
~średnia cebula 
~2 ząbki czosnku
~sól, pieprz


Wykonanie:
Na pierwszej patelni na jednej łyżce masła smażymy drobniutko posiekany czosnek
i drobno posiekaną cebulkę, po dwóch minutach wsypujemy ryż i mieszamy.
Gdy ryż wchłonie tłuszcz dolewamy wino i czekamy aż wyparuje płyn
następnie dodajemy parę łyżek bulionu,
gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejne parę łyżek
(i tak aż do wyczerpania bulionu)- aż ryż będzie ugotowany

W międzyczasie zajmujemy się grzybami.
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą by namokły
pieczarki kroimy drobno wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię 
dorzucamy pokrojone prawdziwki
 (wodę z suszonych grzybów również możemy dodać do ryżu)
Gdy z patelni grzybowej wyparuje woda dodajemy łyżkę masła i smażymy grzybki przez ok 5 minutek

Gdy ryż będzie miękki mieszamy go z grzybami i posiekaną natką pietruszki,
Dodajemy pieprz i jeżeli trzeba sól :)



13 komentarzy:

  1. Hmm już czuję zapach tego dania..., a o smaku to wolę nie myśleć, bo jeszcze komuś pozazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się z chęcią podzielę, było naprawdę bardzo dobre :)

      Usuń
  2. szukam przepisu na dzisiejszy obiad i właśnie znalazłam :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie wyczarowałaś ,uwielbiam risotto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo je lubię zwłaszcza z pieczarkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zachęcająco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko co lubię: wino, ryż, grzyby... W przepięknym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Grzyby musiały nadać wspaniałego smaku potrawie; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne zestawienie czyli uczta dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń