3/31/2015

spaghetti z cukinii z krewetkami

Lekki, ale bardzo smaczny obiadek,
Szczególnie dla miłośników cukinii

Bardzo lubię cukinię,
latem jem bardzo często dlatego z niecierpliwością czekam na sezon :)
W tym daniu zamiast makaronu użyłam samego warzywa :)

Składniki (1 porcja):
~ mała cukinia
~pół papryki
~ew. pół chili
~pół pomidora/5 koktajlowych
~pół szklanki krewetek koktajlowych
~ząbek czosnku
~łyżeczka oliwy
~kilka listków pietruszki i bazylii
~sól, pieprz


Wykonanie:
Na początku cukinię dokładnie myjemy i za pomocą specjalnego nożyka wycinamy
paseczki z niej, ja takowego nie posiadam i posłużyłam się zwykłym nożem
(z tym, że to troszkę więcej czasu zajmuje) i pokroić w cieniutkie paseczki.
Wkładamy do wody z lodem.
Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek z chili, solimy.
Po 2-3 minutach dodajemy krewetki 
a po minucie pokrojoną paprykę w paseczki a kolejno pomidorki
w kostkę. Podsmażyć chwilkę dodać  odsączoną cukinie
i smażyć aż cukinia będzie elastyczna.
Ważne żeby nie przesmażyć bo nie będzie tak przyjemnie chrupiąca.
Dodać świeżo mielony pieprz.
Posypać pietruszką i bazylią


Przyjemne kolory i lekkość uaktywnia tęsknotę za latem :)


6 komentarzy: