środa, 11 marca 2015

Szaszłyki z kurczakiem i mango +sos miętowy

  
Troszkę egzotyki
Świetne na lekki obiadek :)







Składniki (4 szaszłyki):                    
~pierś z kurczaka (pojedyńcza)       
 ~całe mango                                  
~sok z połowy limonki                     
~szczypta soli, pieprzy                   
~płatki chili  przepis                         
~łyżka oliwy                              
~szklanka ryżu (u mnie brązowy)      
~na sos tutaj:  sos                          










Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy.

Filet z kurczaka kroimy w paski ok 5 cm, mieszczany z marynatą 
(sok z limonki, chili, sol, pieprz, oliwa) i odstawiamy na 20-30 min
z mango wyciągamy pestkę i również staramy się kroić w paski
(Jeżeli nie wychodzi- nic nie szkodzi może być kostka)
Następnie nakłuwamy naprzemiennie kurczaka i mango
Takie szaszłyki układamy na grillu, patelni grillowej
i grrrrrrillujemy po 3 minuty z każdej strony.
(Ja jeszcze nie dorobiłam się grilla w domu
i użyłam do tego celu tostera :p)

Sos wykonujemy zgodnie z przepisem

sosik dużo daje,
dodatkowy świeży smak! :)


8 komentarzy:

  1. Ojejjj jak to pięknie wygląda, fotki śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja :-) jestem pewna, że smakuje rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczak + mango pycha, a do tego tak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musi być pyszne, nie można przejść obojętnie koło takiego talerza:)

    OdpowiedzUsuń