środa, 11 marca 2015

tagliatelle z łososiem, kaparami


Pyszny szybki, troszkę winny


Składniki (1 porcja):
~60-80 g makaronu tagliatelle
~mała cebula
~60 g łososia wędzonego
~8-10 kaparów
~100 ml wina białego
~2 łyżki śmietany/mascarpone
~garść świeżej natki pietruszki
~pół łyżeczki startej skórki z cytryny
~łyżeczka oliwy
~sól, pieprz


Wykonanie:
 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
W tym czasie smażymy cebulkę na oliwie
dodajemy śmietanę wymieszaną z wodą, mieszamy.
Dodajemy wino, skórkę z cytryny i czekamy aż sos zostanie zredukowany- mieszając.
Dodać łososia i kapary i pokrojoną natkę pietruszki, potrzymać jeszcze ok 2 minuty na malutkim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia, mieszamy makaron z sosem.
Możemy makaron popruszyć jeszcze startym parmezanem :)


8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne i szybkie danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda na takie lekkie, wiosenne i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś, kapary i wino komponują się wspaniale, zatem makaron musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O lubię takie jedzonka mmmniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis, uwielbiam makaron a z łososiem szczególnie

    OdpowiedzUsuń