3/11/2015

tagliatelle z łososiem, kaparami

Pyszny szybki, troszkę winny

Składniki (1 porcja):
~60-80 g makaronu tagliatelle
~mała cebula
~60 g łososia wędzonego
~8-10 kaparów
~100 ml wina białego
~2 łyżki śmietany/mascarpone
~garść świeżej natki pietruszki
~pół łyżeczki startej skórki z cytryny
~łyżeczka oliwy
~sól, pieprz


Wykonanie:
 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
W tym czasie smażymy cebulkę na oliwie
dodajemy śmietanę wymieszaną z wodą, mieszamy.
Dodajemy wino, skórkę z cytryny i czekamy aż sos zostanie zredukowany- mieszając.
Dodać łososia i kapary i pokrojoną natkę pietruszki, potrzymać jeszcze ok 2 minuty na malutkim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia, mieszamy makaron z sosem.
Możemy makaron popruszyć jeszcze startym parmezanem :)


8 komentarzy:

Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!