3/06/2015

Tiramisu

Kolejny włoski deserek
bardzo przyjemny kawowo- kremowy

                    
Składniki (4 spore porcje):
~ok 10 dużych biszkoptów przepis tutaj
~100 ml espresso
~20 amaretto 
~150 g mascarpone
~150ml serka homogenizowanego naturalnego
~2 łyżki cukru pudru
~2 jajka
~ciemne kakao

Wykonanie: 
Biszkopty kupujemy lub robimy wg przepisu
Żółtka miksujemy z cukrem następnie dodajemy mascarpone i serek- miksujemy
Białka ubijamy na sztywno,  następnie delikatnie mieszamy z kremem. 

Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto moczymy z dwóch stron biszkopty
i układamy koło siebie (W niezbyt dużym naczyniu) na biszkopty warstwę kremu,
i powtórzyć zabieg, tak aby były po dwie warstwy :)

Wkładamy do lodówki na ok 4-5 godzin
Tuż przed podaniem posypujemy gorzkim kakao. 





12 komentarzy:

  1. mój ulubiony - król wśród deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tiramisu!
    Za pyszny smal i latwosc wykonania...
    Ciekawy ten dodatek serka homogenizowaneho.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serek homogenizowany jest tylko i wyłącznie dla "zbicia" paru kalorii :)

      Usuń
  3. taki deserek muszę przygotować mojemu ukochanemu, będzie szczęśliwy :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością nie będzie miał nic przeciwko! :)

      Usuń
  4. Wpraszam się na ten pyszny deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie wygląda :) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio chodzi za mną tiramisu, chyba muszę w końcu zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wygląda :) Uwielbiam tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń