poniedziałek, 23 marca 2015

Wędzony łosoś na carpaccio z buraków


Sałatka idealna na lekka kolację


Składniki (1 porcja):
~1 burak,
~70 g łososia wędzonego,
~mała garstka rukoli (można ominąć)
~2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego
~łyżeczka wasabi (lub łagodniejszego chrzanu)
~łyżeczka oliwy
~szczypta soli i pieprzu świeżo mielonego


Buraka owijamy w folię aluminiową, układamy w żaroodpornym
pojemniku i pieczemy godzinę w 200 stopniach
(można również przez 40 minut gotować- ale są mniej słodkie)
Studzimy, następnie kroimy go w cienkie plastry
i układamy na talerzu.
Na górę układamy łososia i rukolę. Mieszamy serek z wasabi i po płaskiej łyżeczce umieszczamy na górę, kropimy całość oliwą, solimy i peprzymy


13 komentarzy:

  1. Wspaniałe smaki i pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczna propozycja połączenia carpaccio z łososiem :) chetnie skubnę odrobinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym..., wygląda nieziemsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne wiosenne danie, lekkie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to musi być pyszne, rewelacyjny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko, co kocham na jednym talerzu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, uwielbiam carpaccio zburaka, z lososiem napewno jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  8. te kolory przyprawiają mnie o zawrót głowy ! Piękne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam buraki idealne danie; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie dania które zachęcają kolorami i wyglądem, a to wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń