3/27/2015

Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Wiosenna potrawa- przyprawia o dobry początek dnia- jeżeli jest to śniadanie :)

Składniki (1 porcja):
~2 jajka
~6 rzodkiewek
~garstka posiekanego szczypiorku
~5 pomidorków koktajlowych
~garstka sałaty
u mnie- lodowa
sos: łyżka jogurtu naturalnego+łyżeczka majonezu
~sól, pieprz
~łyżeczka masła
~bułka dowolna



Wykonanie:
Jajka gotujemy nie do końca na twardo- to moje ulubione: pół-miękko
(do gotującej wody wrzucić jajka na średnim ogniu na 5 minut)
Układamy na talerzu: dowolnie pokrojoną sałatę, rzodkiewkę, pomidorki,
ugotowane jajka, polewamy sosem całość (mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem)
oraz posypujemy wszystko szczypiorkiem

Dodatkowo można rozpuścić masło, i zarumienić na nim bułeczkę do sałatki :)



10 komentarzy:

  1. Jaka apetyczna :) To jajko ugotowane na tak zwaną "śliwkę" żółtko jest ścięte ale wilgotne ;) Ja lubię jeszcze jajko "mole" czyli żółtko jest płynne ale gęste jak sos ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie bardzo nie lubię mocno ugotowanego, zawsze staram się doprowadzić do poziomu półpłynnego lub właśnie "prawie ugotowanego" :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Na sam widok jesteśmy głodni:) Ależ apetyczna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo i smacznie, moje oczy i podniebienie mają ochotę na taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też taką robię. Czasami wrzucam jeszcze kiełki :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na smaczna sałatke :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń