środa, 18 marca 2015

Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Syty obiadek ale ciągle zdrowy J

Składniki (4 porcje):
~300g makaronu pełnoziarnistego
~150g szpinaku rozdrobnionego
~6-7 pomidorów suszonych
~10 pomidorków koktajlowych
~4 ząbki czosnku
~kulka lub dwie mozzarelli
~2 jajka
~150ml mleka
~4łyżki jogurtu naturalnego
~łyżeczka: oregano, bazylia
~sól pieprz
~łyżka oliwy


Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie pół twardo, odcedzamy
Na oliwie smażymy czosnek dodajemy szpinak solimy szczyptę.
Dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i całe pomidorki koktajlowe, smażymy razem 2-3 minutki.
Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy makaron.
Zalewamy sosem (mieszamy dokładnie jajka, mleko, jogurt i przyprawy)
Na górę układamy pokrojoną dowolnie mozzarellę
Pieczemy 25min w temperaturze 180 stopni J


11 komentarzy:

  1. Fajna zapiekanka. Dawno ich nie robiłam, muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co ma w sobie makaron jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie zapiekanki!
    I mazna wykorzystac nadmiarowy szpinak...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie zapiekanki, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wreszcie zrobić zapiekankę makaronową, bo ta wygląda pysznie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron i szpinak, to jest to co Łycha bardzo lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł na smaczną zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń