3/25/2015

Zupa-krem z pieczonej papryki

Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa


Składniki (2-3 porcję):
~3 duże papryki
~2 pomidory
~3 ząbki czosnku
~średnia cebula
~ok łyżeczki bazylii, oregano
~łyżka startego parmezanu
najlepiej świeże
~sól, pieprz
~2 łyżki oliwy
~ew. papryczka chili
~ew. 200-300 ml bulionu warzywnego

      



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, włączamy termoobieg
Papryki smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym
Dodatkowo dokładamy pomidory, przekrojone na pół czosnek i cebulę
Pieczemy ok 40 minut
Wyjmujemy z piekarnika- paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy
(aby łatwiej obrać ją ze skóry)
Do garnka wrzucamy obraną ze skóry cebulę, czosnek, pomidory
i gotujemy na wolniutkim ogniu. Obieramy dokładnie paprykę i dorzucamy do reszty.
Miksujemy- jeżeli jest dla kogoś za gęste dodajemy bulion i zagotowujemy.
Przyprawiamy
Posypujemy startym parmezanem 


Spróbowałam ją pierwszy raz w restauracji i bardzo przypadła mi do gustu- stwierdziłam- 
muszę ją sama zrobić! :) 
Z powodzeniem można jeść z dodatkiem grissini lub grzanek


12 komentarzy:

  1. Ale smakowita zupka, piękny kolor !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zupy - musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, nie jadłam nigdy takiej a musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ta zupka :-) musi smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. raz robiłam zupe krem z papryki i nie bardzo przypadła mi do gustu, ale za to znakomicie się sprawdził taki krem jako baza do sosu :) Twój krem wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam jeżeli jest bardzo gorąca, czyli chwile po zmiksowaniu i ze świeżą bazylią.
      Ale faktycznie na zimno, gdy odparuję się wodę i doda chili jest świetnym dipem, np do nachosów :)

      Usuń
  7. Poproszę na jutrzejszy obiad taką smaczną zupkę !

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pieczoną paprykę, a kolor Twojej jest super paprykowy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupy nie jedliśmy ale kiedyś trzeba spróbować.... i Twój przepis bardzo nam się przyda:)

    OdpowiedzUsuń