4/24/2015

Bruschetta z pomidorami

Szybka przystawka
Bardzo smaczna i lekka :)

Składniki (2 porcje):
~pół bagietki (przepis)
~2-3 łyżki oliwy
~2 ząbki czosnku
~łyżeczka bazylii, oregano
~świeża bazylia
~pieprz, sól
~dojrzały pomidor


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Bagietkę kroimy po skosie na ok 3cm kromki
W miseczce mieszamy oliwę, posiekany czosnek, suszone zioła, sól i pieprz.
Smarujemy tym z dwóch stron kromeczki i wkładamy na ruszt, pieczemy 5-7 minut

Wyjmujemy grzanki (bruschetta gotowa)

Pomidora kroimy w kostkę mieszamy z posiekaną bazylią
dodajemy łyżkę oliwy, solimy+pieprzymy

Na bruschetty nakładamy pomidory i gotowe :)

Można dodać dowolny ser na grzankę  :)




12 komentarzy:

  1. To są zdecydowanie moje smaki. Prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie o czymś takim marzyłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mhmhm.. :) niech tylko pojawią się pachnące, cudowne pomidory, a będę się zajadać bruschettami co dzień!

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczna bruschetta z pomidorami jest najlepsza. Szybka, smaczna, zdrowa :) Super

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bruschettę! Czekam tylko na słodsze pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko, lekko i smakowicie - to coś dla nas:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bruschetta pierwsza klasa, wygląda bardzo wiosennie i smakowicie, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsza jest z pomidorkami malinowymi :) lub z innymi, słodkimi w połowie lata :) :)

      Usuń
  8. Mniam, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam bruschetty, pycha aż ślinka cienkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń