czwartek, 9 kwietnia 2015

Tarta z cieciorki ze szpinakiem i cukninią



Oryginalne wykorzystanie cieciorki,
aby obiad był jeszcze zdrowszy :)


Składniki:
Tarta:                                                                     
~puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
~50-70g humusu
~2 żółtka
~80g mąki kukurydzanej/
pokruszonych płatków kukurydzianych
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżeczka soli
~łyżka oliwy
~bułka tarta
Wypełnienie:                                                                      
~300g szpinaku
~pół cukinii
~200g jogurtu naturalnego
~jajko
~łyżka oliwy
~200 g fety
~małą cebula
~3 ząbki czosnku
~płatki chili, sól, pieprz
~kulka mozzarelli


Wykonanie:
Tarta: cieciorkę, humus, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia
i sól miksujemy na jednolitą masę,
formę na tartę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą.
Rozkładamy masę cieciorkową o grubości ok 1 cm.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

W tym czasie na rozgrzanej oliwie smażymy drobniutko posiekany czosnek
z pokrojoną w kostkę cebulą, następnie dodajemy szpinak i dusimy parę minutek.
Zostawiamy do wystygnięcia.
W miseczce mieszamy rozdrobnioną fetę, jogurt, jajko i pieprz.

Na zastygniętą tartę nakładamy warstwę szpinaku,
następnie zalewamy masą jajeczną.
Na górę układamy cienko pokrojone plastry cukinii
i pokrywamy mozzarellą.

Pieczemy razem kolejne 25 minut 

 PYCHOTKA!
Z przez podstawę-tartę- jest naprawdę bardzo zdrowa






6 komentarzy:

  1. Chętnie bym się poczęstował, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie, z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm... aż mi się jeść zachciało :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Świetny pomysł. Z pewnością wkrótce wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń