5/14/2015

Chili Con Carne/ Burrito

Mexxxico!
Ostro i aromatycznie ;)
Pyszna-oczywiście chudziutka- wołowina, sporo chili, pomidory
-mniam :)





 Składniki (5-6 porcji):
~0,5 kg chudej wołowiny
~łyżka oleju rzepakowego
~duża cebula
~3-4 ząbki czosnku
~mielony kmin rzymski
~łyżeczka sproszkowanego chili
lub 2 papryczki chili/habanero
~puszka krojonych pomidorów
/3 świeże bez skórki
~średnią paprykę
~łyżeczka sosu sojowego
~pieprz, ew. sól 
~dodatkowo tortille :przepis



 Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek,
dodajemy kmin (nie pomylić z kminkiem :)) oraz chili. Trzymamy parę  minutek na ogniu.
Dodajemy zmielone lub drobno posiekane mięso wołowe i smażymy aż mięso będzie dobre,
Dodajemy puszkę pomidorów, sos sojowy i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy wszystko aż składniki się fajnie połączą ok 10 minutek.
Na końcu dodajemy niecałą puszkę fasoli i doprawiamy pieprzem
Sos sojowy jest dość słony ale jeżeli jest taka potrzeba solimy :)

Możemy jeść, samo, z chlebem, ryżem, chipsami tortilla
Lub jak w Burrito zawinąć w nią:

Tortille wykonujemy wg przepisu 
lub kupujemy, al wg mnie kupne tortille są jakieś kwaśne,
Czuć chemie.
Tortille kładziemy na patelnie aby ją zagrzać
(lub do mikrofali) wykładamy ok 5 łyżek chili na płat,
Zawijamy z jednej trony a następnie z przeciwnych do środka,
układamy ponownie na patelni, bądź na grillu elektrycznym.

Dla złagodzenia smaku można dodać jogurt naturalny/ śmietanę czy guacamole


11 komentarzy: