5/21/2015

Francuska zupa cebulowa

Może nie należy do najlżejszych
ale taaaaka pyszna, że warto zgrzeszyć :) :)

Składniki (2 porcję)
~2 duże cebulę
~2 łyżki masła
~2 ząbki czosnku
~2 szklanki bulionu wołowego
~50 ml wina wytrawnego
~łyżeczka suszonego tymianku
~szczypta gałki muszkatołowej
~2 kromki z bagietki
można skorzystać z przepisu
~10 g sera, np cheddar



Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i na nim smażymy pokrojone w piórka cebule
 i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wina i czekamy aż odparuję,
 następnie dodajemy rozmaryn, gałkę i zalewamy bulionem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy tam parę kromek bagietki
aby zrobić z nich grzanki.

Zupę gotujemy przez chwilę, aż składniki się połączą.
Przelewamy zupę do pojemników żaroodpornych, układamy na wierzchu bagietkę,
posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera- jakieś 10 minutek



7 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam, ale mi nie smakowała, za to Twoja wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może należy spróbować ponownie? :)

      Usuń
  2. Rewelacja! Narobiłaś mi niesamowitej ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna, sam jeszcze nie robiłem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez mi narobiłaś mega ochoty! Super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zupę cebulową, ale ma jedną wadę- nie można się po niej całować :)

    OdpowiedzUsuń