5/06/2015

Grzanki ze szparagami i jajkiem

Dla mnie śniadanko ideał. 
Pyszne szparagi, lekko lejące się jajko i grzanka
mmmmmmm....

Składniki (1 porcję):
~2 kromki pełnoziarnistego chlebka
~łyżeczka masła
~ok 6-7 szparagów
~2 jajka 
~sos albo holenderski
albo jak ja: łyżeczka majonezu+jogurtu nat. +pieprz


Wykonanie:
Masło roztapiamy, układamy chlebek i na malutkim ogniu 
trzymamy po jakieś 2 minuty z dwóch stron.
Szparagi myjemy (jeżeli są zielone-nie obieramy), gotujemy na parze przez 10-12 minut
lub w wodzie (nie zanurzając główek) przez 8-10 minut.
Jajko ugotować w koszulkach

Na talerz wykładamy grzanki, na nie przekrojone wzdłuż szparagi,
na nie jajko w koszulce a na nie sos, chociaż niekoniecznie :)


10 komentarzy:

Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!