środa, 6 maja 2015

Grzanki ze szparagami i jajkiem


Dla mnie śniadanko ideał. 
Pyszne szparagi, lekko lejące się jajko i grzanka
mmmmmmm....


Składniki (1 porcję):
~2 kromki pełnoziarnistego chlebka
~łyżeczka masła
~ok 6-7 szparagów
~2 jajka
~sos albo holenderski
albo jak ja: łyżeczka majonezu+jogurtu nat. +pieprz


Wykonanie:
Masło roztapiamy, układamy chlebek i na malutkim ogniu 
trzymamy po jakieś 2 minuty z dwóch stron.
Szparagi myjemy (jeżeli są zielone-nie obieramy), gotujemy na parze przez 10-12 minut
lub w wodzie (nie zanurzając główek) przez 8-10 minut.
Jajko ugotować w koszulkach

Na talerz wykładamy grzanki, na nie przekrojone wzdłuż szparagi,
na nie jajko w koszulce a na nie sos, chociaż niekoniecznie :)


10 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanko. Też takie robię z jajkiem gotowanym lub sadzonym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie i bardzo smaczne:) też takie robimy)

    OdpowiedzUsuń
  3. a tak mnie dziś szparagi an ryneczku kusiły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kusisz, rzeczywiście cudowne śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę kupić szparagi, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Szczerze polecam- super zdrowe i bardzo pyszne :)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie jajka, mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń