sobota, 30 maja 2015

Tarta ze szparagami


Błyskawiczna tarta
(jeżeli ktoś korzysta z gotowego ciasta francuskiego) :)
Może nie najlżejszy obiad,
ale nie żałuje bo był taaaaaaaaaaaaki pyszny :)

Składniki (2 porcję):
~połowę opakowanie ciasta francuskiego
~100g przecieru pomidorowego
~łyżeczka oliwy
~2 ząbki czosnku
~oregano
~sól, pieprz
~pół pęczka szparagów
~kilka plastrów szynki
~dowolny ser
u mnie brie i blue


Wykonanie:
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia.
Szparagi myjemy i gotujemy na parze 10-12 minut
lub gotujemy ok 8 minutek, nie zanurzając główek, 
ponieważ są dużo delikatniejsze i rozgotują się we wrzątku.
Na oliwie smażymy czosnek drobniutko posiekany,
dodajemy przecier- trzymamy na patelni przez parę chwil.
 Doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy szparagi owinięte w szynkę
A na górę układamy ulubiony ser. Świetnie smakuję z serem z niebieską pleśnią.
Genialna również będzie mozzarella.


Tą tartę przygotowałam w podróż-
super się sprawdziła :)


8 komentarzy:

  1. Pysznie :) i jeszcze do tego szparagi :) zabieram duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna :-) porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Błyskawiczna, apetyczna i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie,

    Zapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
    Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!

    Więcej na;

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie zjadłabym taki kawałek tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale. Z pewnością była pyszna...:)

    OdpowiedzUsuń