poniedziałek, 27 lipca 2015

Szynka w sosie grzybowym


Dla mojego mięsożercy samo mięcho, 
dlatego pokusiłam się na takie oto danie
Składniki (2 porcje):
~4 porządne plastry pieczonej szynki wg przepisu
~garść suszonych grzybów,
~pół średniej cebuli
~200 ml wrzątku
~70 ml jogurtu naturalnego
~sól, pieprz
 ~łyżka oleju
~ew. 1/4 kostki rosołowej


Wykonanie:

Sosik: Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10-15 minut.
W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, soląc ją.
Dodajemy grzybki i podsmażamy kilka minutek. 
Wlewamy wodę z wymoczonych grzybów i kostkę.
doprawiemy sporą ilością pieprzu. 
Wyłączamy gaz i wlewamy jogurt naturalny.

Pieczeń polewamy sosem.
Bądź jeżeli jest zimna chwilkę (2-3 minutki) gotujemy z sosem.


3 komentarze:

  1. Apetyczne mięsko, ale grzybki odkładam na bok (nie lubię).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla nas super zestawienie:) szynka w grzybowym sosie- rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na sosik, taki prosty :-)

    OdpowiedzUsuń