8/10/2015

Orientalny ryż z indykiem

Bardzo proste o ciekawym smaku,
Kolejne danie w temacie na obiad i na zimno do pracy :)

Składniki (4 osób):
~2 torebki dzikiego ryżu,
~jeden filet z indyka
~2 marchewki
~3 ząbki czosnku
~sok z połowy limonki/cytryny
~3 cm imbiru
~2 łyżeczki curry
~łyżka oleju
~sól, pieprz
~2 łyżeczki sosu sojowego

Wykonanie:
Indyka kropimy sokiem z limonki, dodajemy sól i pieprz.
Zostawiamy na chwilę.
Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu,
Na oleju smażymy drobniutko posiekany czosnek, starty na tarce imbir, curry.
Następnie dodajemy starte na tarce marchewki i trzymamy parę minut na patelni.
Na oddzielnej patelni wykładamy drobno pokrojonego indyka i smażymy ok 6-8 minut.
Łączymy gotowego indyka ze składnikami z drugiej patelni, doprawiamy sosem sojowym.
Do całości przesypujemy odcedzony ryż i dokładnie mieszamy.
.


6 komentarzy: