8/04/2015

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Zapiekanka dająca sporo energii
a dodatkowo zawiera cudowne, pyszne szparagi :)

Składniki (2-3 porcję)
~3-4 średnie ziemniaki
~pół pęczka szparagów
~15 -20g szynki
~łyżeczka oliwy
~70g jogurtu naturalnego
~2 jajka
~4 łyżki mleka
~sól, pieprz


Wykonanie:
Szparagi, fasolkę i ziemniaki gotujemy na parze.
Szparagi i fasolkę gotujemy na parze 10-12 minut
lub gotujemy ok 8 minutek, nie zanurzając główek, 
ponieważ są dużo delikatniejsze i rozgotują się we wrzątku.
Ziemniaki 20 minut pokrojone w grube plastry lub w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy ugotowane ziemniaki, 
na nie fasolkę szparagową
następnie pokrojoną szynkę, na górę szparagi.
Resztę składników mieszamy ze sobą i zalewamy zapiekankę.
Pieczemy ok 20-25 minut.



Można do sosu dodać pokrojoną mozzarellę :)



5 komentarzy:

  1. Pyszna :-) a gdzie ty jeszcze dostałaś szparagi ?

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie skąd szparagi?? wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zmieniłam lokalizacje na Skandynawię. Tutaj w każdym sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba zapisać sobie przepis i jak znów będą szparagi to zrobić :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zapiekaneczka bardzo mi pasuje. Wiesz, co dobre!

    OdpowiedzUsuń