11/09/2015

Wołowina ze szparagami

Na jesienne, zimowe wieczory.
Albo niedzielny-jak w moim przypadku- aromatyczny obiadek

 Składniki:

3-4-porcje
~30-40g wołowiny
~średnia marchew
~3-4 ząbki czosnku
~średni pęczek szparagów
~3 łyżki oleju rzepakowego
~3/4 papryczki chili
~sok z połowy limonki
~3 łyżki sosu sojowego
~łyżka miodu
~pieprz 

Wykonanie:
Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażamy wołowinę pokrojoną w paski
zdejmujemy mięsko z woka (najlepiej woka), zlewamy utworzony sos.
Wrzucamy pokrojone w paski marchew, czosnek oraz szparagi 
(szparagi obieramy i odłamujemy zdrewniałą część, kroimy w pół i na dowolne kawałki)
główki pare minutek później.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso, podlewamy sosem oraz dorzucamy pozostałe składniki.
dusimy jeszcze chwilkę.
Posypujemy natką pietruszki.
Możemy podawać z ryżem



2 komentarze: