12/08/2015

Calzone z rybą

Z rybą, a dokladnie z solą ;)
 Zastanawiałam się ostatnio co zrobić z 2 płatami pozostalymi mi :)
Pierwszy raz zrobiłam calzone i to na bialo z rybką :)

Składniki:
4 pocje:
~2 szklanki maki pszennej/pełnoziarnistej
~150/200 ml letniej wody
~25g drożdży swieżych
~szczypta soli

~2 płaty rybki
~sok z połowy cytryny
~pieprz/sól
~5-6 suszonych pomidorów
~3 łyżki śmietany
~2 kulki mozzarelli
~bazylia, oregano, 2 ząbki czosku
~łyżka oliwy

Wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich mąkę, sól
dokładnie udniatamy-pozostawiamy do wyrosnięcaa ok 40 min.
Dzielimy na 4 częsci.
Rozwałkowujemy i pozostawiamy jeszcze na 10 min.

Rybkę smazymy na oliwie wcześnie ją skrapiając sokiem, prósząc solą i pieprzem.
króciutko- po 2 minuty z jednej strony.

pomidorki kroimy i podsmażamy a wraz z nimi czornek  drobniutko posiekany.
mieszamy ze smietana i ziolami.

na każdym placie układamy plastry mozzarelli
i po 2 łyżki sosu.
Zamykamy platy ciata tworząc duże pierogi
smarujemy z wierzchu oliwą z pomidorów suszonych.


Świetnie sprawdzą sie również w pracy/uczelni/szkole :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz