niedziela, 10 kwietnia 2016

Hamburger drobiowy z jajkiem sadzonym



A co, i czemu nie? 
Wolny dzień, należy wykorzystać w całości
przyżądzamy pyszny, niskokaloryczny a przesmaczny fast-food
Składniki:
(4 hamburgery):

bułki: bułki zachęcam zrobić samemu: przepis

mięsko:
~0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
~spora łyżka musztardy (ulubionej)
~mała papryczka chili
~4 ząbki czosnku
~2 większe ogórgki korniszone
~małe jajko
~sól, pieprz
~niewielka ilość oleju rzepakowego

sos:
~łyżka majonezu,
~3 łyżki jogurtu naturalnego
~łyżeczka musztardy
~pieprz

reszta:
~2 garście liści szpinaku,
~mały pomidor,
~pół ogórka zielonego
~parę palstrów cebuli
~4 jajka


Wykonanie:
Czosnek, papryczkę dokładnie posiekać, troszkę mniej dokładnie korniszony,
dołożyć zmielone mięso i musztardę i jajko,
Uformować płaskie kotlety i samżyć na rozgrzanym tłuszczu,
po ok 3 minutach delikatnie przewrócić je na drugą stronę.

Ja proponuję smażyć po jednym kotlecie na patelni,
po jego przewróceniu wbić obok jajko aby wszystko się zgrało w czasie ;-)

Bułkę przekroić,
posmarować sosikiem, ułożyć szpinak,
pokrojone w plastry pomidorka, cebulę i ogórka,
dodać drugą warstwę sosu,
Na górę położyć kotlet i delikatnie jajko.

Najlepiej nie doprowadzić do ścięcia żółtka- dodatkowy kremowy sosik ;)

Co prawda ciężko jeść ale warto :) można posłużyć się sztućcami 




3 komentarze:

  1. Chociaż sama nie jem mięsa, cieszy mnie jak inni podają je w takiej fajnej formie, z własną bułką i warzywami. Dla każdego coś, co lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nareszcie nowy post :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń