czwartek, 28 kwietnia 2016

Makaron ze szparagami, pomidorami

 Troszkę słońca w Dani wyjrzało zza chmur i zimowe dania poszły w kąt

Bardzo lekki, aromatyczny, przeeepyszny

Składniki:
(1 porcja)
~120 g makaronu
~3-4 szparagi zielone
~5-6 pomidorków koktajlowych
~2 duże pomidory suszone
~pół papryczki chili
~łyżka oleju z pomidorów suszonych
~kilka listków naci pietruszki
~sory ząbek czosnku
~sól, pieprz


Wykonanie:
Od szparagów delikatnie  odrywamy zdrętwiałe końcówki,
gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 5-7 minut.
(Ja dzielę zawsze na dwie tury- kroje szparagi na pół, białe części wrzucam wcześniej,
a część z główkami po 3 minutach, ponieważ się szybciej rozgotowują.)
Makaron w tym czasie rówież gotuje, dowolny, ja wybrałam spaghetti.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany czosnek i papryczkę,
Po dwóch minutach dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone i na pół przekrojone pomidory
koktajlowe. Na koniec dorzucamy ugotowane szparagi (które przed dodaniem kroimy na mniejsze części- ok 3-4cm). smażymy przez ok 2 minutki razem.

Jeżeli ktoś chce można dodać dowolnego sera, np. brie ;-)


3 komentarze:

  1. Cudowne danie :-) ma w sobie wszystko co lubię. Cieszę się, że znowu jesteś :-)

    OdpowiedzUsuń